SKÅNE

Många körde för fort utanför skolor

Fler än 2 000 personer åkte fast för olika förseelser när skånepolisen gjorde en specialkontroll utanför skolorna i samband med skolstarten. 64 personer var dessutom påverkade av antingen alkohol eller droger.


– Det känns som förskräckligt många. Det kan bero på att vi har gjort en storsatsning, säger Greger Nilsson som basar för trafikpoliserna i mellersta Skåne.

Under två veckor specialkontrollerade trafikpolisen skolorna i samband med skolstarten. Och det visar sig att många, oerhört många körde för fort.

1 300 körde för fort
Oftast är hastigheten begränsad till 30 kilometer runt skolans omedelbara närhet och fartradarn prickade in 1 300 som fick böter för fortkörning just där. Det rör sig om böter på runt 2 000 kronor per förare så sammantaget får fortkörarna betala in flera miljoner till staten på de här två veckorna.

Accepterar höjda böter
Folks respekt för hastigheten har minskat igen trots de höga böterna, konstaterar Greger Nilsson.

– Det verkar som om folk har glömt bort att böterna har dubblerats, eller så har man accepterat att det kostar, få protesterar eller blir förvånad över att det kostar uppemot 4 000 kronor att köra för fort på en 50-sträcka, säger han.

Mopedisterna bär hjälm
Glädjande nog efterlevdes hjälmtvånget för mopedister ganska bra, bara tolv hade glömt hjälmen hemma. Däremot var det sämre med bilbältena, totalt var det 580 som åkte bil utan bälte, varav 26 var passagerare i form av skolbarn.

Dåligt ställt med nykterheten
Det var också sämre med nykterheten, 44 rattfyllor och 20 drogfyllor hamnade i polisens garn utanför skolorna. Det innebar omedelbart indragna körkort. Det gjorde det också för några av fortkörarna, bland andra en som körde i dryga 50 km/h utanför en skola i Löddeköpinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista