Ystad

Aktivister på Sturup dömda för sabotage

Sex av de aktivister som i vintras försökte ta sig in på Sturups flygplats utklädda till isbjörnar dömdes på fredagen för sabotage av Ystad tingsrätt. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Den sjunde av de aktivister som var med vid Sturup friades av tingsrätten.

Det var i februari tidigare i år som sju miljöaktivister, fyra kvinnor och tre män alla mellan 20 och 30 år gamla greps på Sturups flygplats misstänkta för sabotage. Aktivisterna som var utklädda till isbjörnar hade planerat att ta sig in på området med hjälp av en repstege, och på så sätt uppmärksamma flygtrafikens miljöpåverkan.

Aktivisterna lyckades dock aldrig ta sin in på området, och omhändertogs av polis innan aktionen hann få några konsekvenser för flygtrafiken. Tingsrätten bedömer att aktionen, om den skulle ha genomförts, hade medfört förseningar i flyget på omkring en timme.

De tilltalade försvarade sig med att man aldrig haft för avsikt att äventyra säkerheten och att aktionen borde skyddas av grundlagens bestämmelser om demonstrations-, yttrande- och mötesfrihet, och att detta alltså skulle ha företräde framför brottsbalkens bestämmelser om sabotage. Men detta tog alltså tingsrätten ingen hänsyn till, utan dömde sex av dom inblandade till villkorlig dom och dagsböter.