Blodprov hanteras automatiskt

Universitetssjukhuset i Lund blir först i landet med en anläggning för helautomatisk hantering av blodprover. En ny maskin som kostat 10 miljoner kronor invigdes på tisdagen.
- Nu blir av hanteringen av prover och mycket säkrare och effektivare, säger chefskemist Anders Lidén. Den stora maskinen ska genom en löpandebandprincip hantera provrören hela vägen från inläsningen av patientens identitet till centrifugering och analys av provet och slutligen arkivering av resultatet. Varje dag gör man mellan tre och fyra tusen blodprover vid Lunds universitetssjukhus. Det antalet har de senaste åren ökat med ca fem procent per år. Men trots den ökade automatiseringen behövs fortfarande människor för att systemet ska fungera. - Vi kommer inte att sparka någon, vår personal skall istället få tid att ägna sig åt viktigare arbete, säger Anders Lidén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".