Barnen i Ystad drabbas av sparkrav

Barn- och utbildningsförvaltningen i Ystad ska spara 4,6 miljoner kronor. Summan är så stor att den så kallade osthyvelmetoden, där man skär ner lite på varje verksamhet, inte räcker till för att klara sparkraven.
Nu kan man bland annat tvingas lägga ner någon av Ystads skolor, berättar Ingrid Ek som socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. - Vi tittar på om det finns någon skola i staden som vi kan suga upp i de andra verksamheterna, säger hon. I övrigt är det främst den ickeobligatoriska verksamheten som ligger i riskzonen. Öppna förskolan, skolskjutsar till kunskapsskolan och högskoleutbildningen på Studiecenter syd har nämnts i diskussionen. Men Ingrid Ek vill ännu inte tala om specifika verksamheter. Hon menar att man nu ser över alla delar i förvaltningen. Ryktena om att musikskolan skulle vara hotad dementerar hon dock. - Musikskolan ska inte läggas ner och verksamheten ska inte begränsas. Däremot talar man om att höja avgiften för att gå på musikskolan. I sparplanen ingår nämligen också ett försök att öka förvaltningens inkomster. Den 22 maj fattar Barn- och utbildningsnämnden beslut om budgeten. Först då kommer det stå klart var de 4,6 miljonerna ska sparas in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".