Snart beslut om kraftledning

Framtiden för kraftledningen utanför Södra Sandby kommer snart att klarna. Den 20 maj går Svenska Kraftnäts tillstånd för ledningen ut och då ska de ha lämnat in olika förslag på hur man ska lösa framtiden för 400-kilovoltsledningen.
400-kilovoltsledningen ligger i dag alldeles intill ett villaområde och länsstyrelsen har sagt att ledningen bör flyttas med hänsyn till de boendes hälsa. Därför utreder Svenska Kraftnät hur det ska lösas. Det senaste alternativet skulle flytta ledningen norr om byn, runt Fågelsångsdalen och sedan genom passagen mellan Södra Sandby och Flyinge. Därefter ska den stryka längs Kävlingeån för att sedan ansluta till den nuvarande dragningen strax nordost om Skatteberga. Fyra alternativ Totalt har Svenska Kraftnät utrett fyra alternativ. De två första innebär att ledningen får stå kvar på samma plats som i dag, men att man ska försöka minska magnetfälten genom att antingen gräva ner ledningen eller att bygga nya stolpar. De två andra innebär att man flyttar ledningen antingen söder eller norr om byn. Men det är svårt att hitta en bra lösning för Kraftledningen säger Anne-Sophie Arbegard. - Det finns många intressen i de omtalade områdena i Södra Sandby och det är inte enkelt att hitta en samförståndslösning för att dra fram en ny ledning när de flesta sätter sig emot den, säger Anne-Sophie Arbegard. Energimyndigheten avgör Svenska Kraftnät ska inom kort vara klara med rapporterna om de fyra alternativen. Därefter ska de skickas ut till alla berörda som får chans att yttra sig. Så snart markägare, länsstyrelse och kommun, fått yttra sig kommer rapporterna skickas till Energimyndigheten för ett avgörande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".