Lund

Lund bryter misshandelstrenden

Mellan 2005 och 2007 har antalet anmälda misshandelsfall stigit med tio procent i Skåne. Men Lund är ett lysande undantag. Enligt närpolischefen Jörgen Nilsson så beror på att polisen satsat på att var ute mer på stan på helgkvällarna.

– Vi är också glada att det finns färre vapen i misshandelsfallen, säger Jörgen Nilsson.

I Lund har kurvan vänt och krogvåldet har minskat med tre procent trots att befolkningen har vuxit. Polisen säger att det beror på att fler poliser syns på stan utanför krogarna på helgkvällarna och på att krögare, polis och kommun har fått igång ett mer effektivt samarbete.

Hur mycket krogvåld det blir hänger nära ihop med hur duktiga eller dåliga krogarna är på att säga nej till att servera överförfriskade gäster.

– De senaste åren har de gjort mycket tätare kontrollbesök. Det har vi gjort för att få fler möten med krögare och serveringspersonal för att tidígt korrigera små problem, säger Annika Landfors, tillståndschef på Lunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista