Ekobidrag till fem skånska byggprojekt

Regeringen beslutade på torsdagen att ge Ekobidrag till elva bostadsprojekt i Sverige och fem av projekten ligger i Skåne. Totalt delas ungefär 20 miljoner kronor ut till nybyggnation av 637 lägenheter.
- Syftet är att minska belastningen på miljön utan att kostnaden för de boende blir högre än för likvärdiga bostäder på orten, säger Björn Wellhagen, departementssekreterare på finansdepartementet. Det är i första hand företag som bygger nya hyresrätter som får ekobidrag. Detta för att regeringen vill få fler att bygga hyreslägenheter som det i dag är brist på. I Skåne har fem projekt fått bidrag. Till exempel har det norska företaget Hyreshem Malmö AB fått 4 315 000 kronor för bygget av 117 bostäder i Bunkeflo. Framtidsstadens fastighets AB har fått ett tillskott i kassan på 3 010 000 kronor för bygget av 43 hyresrättlägenheter på fastigheten ladugårdsmarken i Lund. Det som krävs för att få Ekobidrag är att bostäderna ska vara ekologiskt byggda. - Det kan vara åtgärder som till exempel effektivisering av energianvändningen och att man ökar möjlighet till återvinning, säger Björn Wellhagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".