Flaskor kastades mot poliser

Uppdaterad 01:05
Omkring 10 000 personer deltog på lördagen i European Social Forums demonstrationståg i Malmö. Då tåget passerade Triangeln kastades flera flaskor mot polisen men ingen kom till skada. Vid 22-tiden på kvällen klingade demonstrationen av och polisen betecknade läget som lugnt.

Ett stort polisuppbåd, med såväl svenska som danska poliser, bevakade demonstrationen. Men liksom på fredagen var taktiken att i första hand föra en dialog med demonstranterna, enligt Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

Polisen var orolig för en upprepning av fredagskvällens kravaller i centrala Malmö i samband med Reclaim the Streets demonstration.

Men strax efter midnatt klingade alltså demonstrationen av, och polisen bedömde läget som lugnt.

Enligt polisens egen summering frihetsberövades sammanlagt 29 personer under de dagar European Social Forum pågått i Malmö. Av dessa anhölls en person misstänkt för omfattande glaskrossning på SE-bankens kontor på fredagen, övriga är släppta.

Enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford hyser polisen gott hopp om att kunna identifiera och gripa även de andra personer som deltog i fredagens skadegörelse.

Inga frihetsberövanden har gjorts i samband med European Social Forums officiella program, enligt Skånepolisen.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se