Skåne

Vårdförbundet säger nej till lönebud

Det blev ingen överenskommelse mellan Vårdförbundet och Region Skåne under förhandlingarna på måndagen om det lokala löneavtalet. Vårdförbundet accepterade inte regionens bud om en löneökning på två procent utöver det centrala avtalet.

– Det känns tråkigt att man som politiker inte kan ta ansvar, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.
Vårdförbundet och Region Skåne är överens om att det kommer att ta längre tid än de tre år som avtalet gäller att rätta till löneskillnaderna. Men Vårdförbundet anser inte att arbetsgivaren visar tillräcklig vilja.
– Man måste ta de första stegen och visa att man menar allvar under den här avtalsperioden, säger Pia Arndorff.  

Vårdförbundet i Skåne döljer knappast sin besvikelse över att måndagens förhandlingar strandade. Den löneökning som regionen erbjöd slutade på två procent över det centrala avtalet. Enligt Vårdförbundets beräkningar skulle denna ökning ätas upp av diverse tekniska kostnader, bland annat senareläggande av löneutbetalningar och innehållande av retroaktiva löner, eller en löneökning på 154 kronor under tre år. Nu är Pia Arndorff rädd att den dåliga löneutvecklingen skrämmer iväg personal från regionen.

– Det som man ser som redan idag sker är ju utarmningen av skånsk hälso- och sjukvård där högt utbildad kunnig personal försvinner till Danmark och Norge där man har bättre löner. Därför kan man inte bara stoppa huvudet i sanden och hoppas att det inte sker – för det kommer ju att ske, säger Pia Arndorff.