Synlig cykelparkering minskar stölder

Cykelstölderna i Helsingborg, Lund och Malmö minskade under årets fyra första månader jämfört med samma period förra året. 1817 cyklar har rapporterats stulna i år i de tre städerna jämfört med 2041 förra året. Det ger en minskning med drygt tio procent.
Sedan 1998 har antalet stulna cyklar minskat stadigt. Förra året bröts visserligen den nedåtgående trenden i statistiken och antalet anmälda stölder gick upp igen. Men under årets första fyra månader kan man åter igen se en minskning. I Malmö har 901 cyklar rapporterats stulna mellan den 1 januari och 31 april. Det innebär en minskning med runt 17 procent jämfört med samma period förra året. Det är också ungefär hälften så många rapporterade stölder som under samma period för fem år sedan. I Lund och Helsingborg är trenden liknande. Lars Soldelid är närpolischef i Malmö Centrum och han menar att det ofta kan vara tillfälligheter som påverkar statistiken i den ena eller andra riktningen. Polisen har också jobbat med att göra undanskymda områden där många stölder begås, mer synliga för förbipasserande, något som har visat sig vara en effektiv brottsförebyggande åtgärd. De nya cykelpontonerna vid Centralstationen i Malmö är ett lyckat exempel. – Den ligger synlig där folk passerar till Pågatågen och det minskar stöldbenägenheten, säger Lars Soldelid.
Elin Lemel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".