Greenpeace följer oljetanker i Öresund

Miljöorganisationen Greenpeace försöker stoppa en oljetanker från att gå in i Öresund. Det är den Panamaregistrerade tankern Highland Faith som Greenpeace anser är i så dåligt skick att hon är en fara för miljön i Östersjön.
På lördagen mötte Greenpeace fartyg Esperanza tankern vid Skagen och har via radio uppmanat tankern att vända om. Men besättningen på tankfartyget har inte lyssnat och nu ligger båda båtarna för ankar på Köpenhamns redd. Under söndagen besökte Esperanzas besättning tankfartyget för att överlämna organisationens säkerhetskrav för båtar som färdas på Östersjön. Enligt Greenpeace har Highland Faith tidigare haft problem med bland annat sprickor i skrovet, olja i ballastvattnet och eftersatt underhåll. Greenpeace misstänker att tankfartyget , som nu är tomt, kommer att lastas i Östersjön och fortsätter att följa tankfartyget. – Det pratas så mycket om skärpta säkerhetsregler för båtar, nu är det dags att agera, säger Hanne Simonsen, pressansvarig ombord på Esperanza.
Elin Lemel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".