Facket utreder åtgärder för att minska personrån

Allt fler lastbilschaufförer utsätts för personrån. Sedan 1999 har Svenska transportarbetarförbundet fått in anmälningar från 38 chaufförer varav hälften under de senaste fyra månaderna.
I flera fall har chaufförerna sövts med gas för att sedan berövas på personliga saker som pengar och mobiltelefoner. - Den här typen av rån är extra allvarliga eftersom vi inte vet hur gasen påverkar chaufförens hälsa, säger Gerhard Wendt som är skyddsombud på Transport i Skåne. Enligt honom har flera skånska chaufförer blivit gasade för att sedan rånas. Nu jobbar Transportarbetarförbundet både centralt och lokalt för att stoppa rånen. Fler säkra rastplatser I Skåne arbetar både Helsingborgs och Malmöavdelningen med frågan. Bland annat undersöker man möjligheten att skapa fler så kallade säkra rastplatser, där risken för rån minskas bland annat genom ökad belysning. Dessutom kommer arbetsmiljöverket att kopplas in. - Det här är en arbetsmiljöfråga, säger Gerhard Wendt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".