Skåne

Procivitas ändrar sina betygsrutiner efter kritik

Gymnasiefriskolan Procivitas i Helsingborg tar till sig kritiken och ändrar sina rutiner, efter den granskning som Skolverket gjort av bedömning och betygssättning på sex skånska skolor.

Samtliga skolor brister i betygssättningen, och bland annat kritiserar Skolverket att lärarna inte diskuterar hur man sätter betyg, varken på skolan eller med andra skolor.

– Det finns ingen ursäkt, det ska vara full samverkan med andra, säger Procivitas rektor Helena Connée.

Skolverket inspekterade i vintras de fristående gymnasierna Procivitas och Naturhumanistiska i Helsingborg och Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund, samt kommunala Polhemsskolan och Katedralskolan i Lund och Filbornaskolan i Helsingborg. Syftet var att granska skolornas sätt att bedöma eleverna och sätta betyg i ämnena svenska och historia. Kritiken som de olika skolorna får varierar, men Skolverket har hittat brister på samtliga skolor.

På flera skolor får ofta elever ett högre kursbetyg än resultatet på det nationella provet, och det Skolverket ser som allvarligast på är att man på flera skolor inte analyserar varför det blir så. Hårdast är kritiken mot Procivitas, som enligt Skolverket uppvisar anmärkningsvärda skillnader mellan nationella prov och betyg. Det är skillnader som varken uppmärksammats eller analyserats. På Procivitas kommer man nu att ändra sina rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista