Växande sopberg under strejken

Sopbergen i de skånska kommunerna växer, till följd av Kommunals strejk. I många restauranger är soprummen redan överfulla och många bakgårdar till fastigheter är fulla med sopor. Lasarettet i Helsingborg som inte fått någon dispens för sophämtning ser numera ut som en soptipp.
– Det har blivit skitigt och äckligt här nu. Jag tror att man hade trivts bättre på Filbornatippen i stället. Där är det åtminstone meningen att man ska ha sopor, säger Fredrik Nielsen, miljöansvarig på sjukhuset. På baksidan av lasarettet i Helsinborg, vid lastkajen och varuintaget, lagrar man sopor sedan nio dagar. Ett hundratal gröna sopkärl är fyllda med bland annat glas, gammal mat och blöjor. Allt detta ger ifrån sig en outhärdlig stank och företag som kommer och levererar mat till lasarettets kök rynkar ogillande på näsan. Fredrik Nielsen menar att det är en sanitär olägenhet att behöva blanda mat med sopor. Dessutom säger han att det finns en stor risk att sopsamlingen kommer locka till sig råttor. Lasarettet har begärt dispens för sophämtningen men fått nej av Kommunal. – Vi fick svaret att det inte blir någon dispens förrän det blir kaos, men nu är vi nära det totala kaoset. En nyopererad patient bland sopor klingar inte bra, säger Fredrik Nielsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".