Lundaforskare studerar mutor

På Lunds universitet pågår just nu en mycket ovanlig studie. Det är två unga doktorander, David Wästerfors och Joakim Thelander, som forskar om mutor.
– Vi aktar oss för att definiera vad en muta är, det låter vi våra intervjuobjekt själva göra, säger Joakim Thelander. Men de två doktoranderna som till vardags befinner sig på sociologiska institutionen i Lund har lite olika inriktningar på sin forskning. Joakim Thelander har inriktat sig på svenska biståndsarbetares upplevelser. – Alla de cirka tjugo biståndsarbetare jag hittills intervjuat har stött på mutor i någon form, säger han. David Wästerfors berättar i stället om vad svenska affärsmän i Polen och Tjeckien har upplevt. – Svenskar blir ofta frustrerade över att de som vet hur man ska muta får fördelar som de inte kan få ,säger David Wästerfors. Vi svenskar anser oss ofta vara ett av världens minst korrupta folk. Men enlig David Wästerfors och Joakim Thelander är det vanlig uppfattning att det egna folkets beteende är det som anses hederligt. – I Sverige finns det annat som kan anses som korruption, hur man skaffar sig kontrakt på en lägenhet, hur man får ett visst jobb vilka fester som är viktiga att gå på för att lyckas i affärslivet och så vidare. För att se hur korrupt Sverige är får man intervjua utlänningar som kommer hit, säger David Wästerfors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".