Skåne

Mammografin fortfarande begränsad

Antalet mammografiundersökningar i Malmö behöver i det närmaste fördubblas, om man ska klara att följa Socialstyrelsens riktlinjer om att undersöka alla kvinnor över 40 år. Att, som vi berättade imorse, skicka runt 2000 Malmökvinnor till Kristianstad i höst löser långtifrån situationen.

– Kan man hjälpas åt i regionen är det en tillfällig lösning. Men det är bättre att åka till sin egen stad, säger Cecilia Wattsgård, överläkare och chef för mammografisektionen på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Idag kallas kvinnor först från 47 års ålder i Malmö till mammografiundersökning. Förra året gjordes 12700 undersökningar, men för att kunna ta emot alla från 40 år skulle antalet undersökningar behöva ökas till 23 000 årligen.

Idag klarar man av att kalla alla kvinnor som är inne i systemet till nya undersökningar minst vartannat år. Men trycket på mottagningen har ökat när flera privata mottagningar slutat med mammografi och sjukhuset i Trelleborg dragit ner, och det utan att resurserna ökat.

Nästa år ska all mammografi i Skåne samlas under en verksamhet och läggas ut på entreprenad, och idag fattar alltså vårdproduktionsberedningens beslut om att sjukhuset i Kristianstad i höst ska ta emot runt 2000 Malmökvinnor. Men det är redan idag ett problem att bara runt 75 procent av alla kallade kvinnor i Malmö verkligen kommer på undersökningen, och att då få kvinnor att åka till Kristianstad tror Cecilia Wattsgård kan bli ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista