Malmö

Malmö stoppar skolkameraövervakning

All kameraövervakning på skolorna i Malmö upphörde på torsdagen sedan Datainspektionen riktat kritik mot övervakningen.  De menar att den på många plan bryter mot personuppgiftslagen.

Det var efter en granskning av sju slumpvis utvalda skolor i landet som bland annat Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö visade sig ha brister i övervakningssystemet.

– Det här får stora konsekvenser för tryggheten, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö.

Hur omöjligt det än må vara att kontrollera en skola utan kameror klargör Datainspektionen i dag att övervakningen på skolor i många fall strider mot reglerna i personuppgiftslagen.

De skolor som satt upp kameror säger sig ha gjort det för att slippa våld och skadegörelse, och enligt Datainspektionen kan detta vara tillåtet så länge övervakningen begränsar sig till vissa ytor och av speciella skäl.

Men att slentrianmässigt övervaka eleverna, och att i likhet med flera av dom skolor som granskats, dessutom hantera informationen godtyckligt, är ett lagbrott.

Datainspektionen kräver nu att skolorna ser över sina rutiner för övervakning och att personuppgiftslagen i framtiden efterlevs.

Men Barbro Willners, som är rektor för Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium, där nu alla kameror på order från Malmö stad, släckts, är förvånad över vad som hänt.

- Ett konstigt beslut. Jag tror att de känner sig trygga med kamerorna, säger Barbro Willners.

På Kroksbäcksskolan monterades sex kameror upp inomhus i början av höstterminen, detta efter att skolan haft stora problem med våld och skadegörelse. Och enligt Per Andersson har stämningen blivit mycket lugnare sen kamerorna kom upp. Att övervakningen skulle inkräkta på elevernas integritet håller han inte med om, och han försäkrar att hans skola följer de lagar som finns. Det är bara rektor själv, en rastvärd och en it-tekniker som får titta på bilderna, och de lagras bara i tre dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista