SKÅNE

Privat städning stoppas på sjukhus

Bara universitetssjukhuset MAS i Malmö och Trelleborgs lasarett kommer att gå över från egen städning till privat. Region Skåne backar därmed från det tidigare förslaget där all städningen i länet skulle läggas ut på entreprenad.

– Vi har gjort den bedömningen att det är viktigt med olika alternativ, säger Lars-Åke Rudin, chef för Region Skånes förnyelsekontor.

Det är inom det förnyelsearbete, som pågår i Region Skåne för att sänka kostnaderna, som städningen inom vården utretts. Genom att lägga ut all städning på entreprenad skulle regionen kunna spara 20 miljoner kronor, menade utredarna. Men det här upprörde flera sjukhus, bland annat det i Ystad, där kostnaderna för städningen är de lägsta i hela regionen.

I det nya förslaget får nu sjukhusen i Kristianstad, Hässleholm, Ängelholm och Ystad behålla sin egen städverksamhet. Regionen ska sedan utarbeta en gemensam städstandard. Det nya förslaget kommer att spara lika mycket som det gamla, tror utredarna.

– Det känns naturligtvis bra att vi får behålla vår städning. Det är ju ett tecken på att vi står oss väl i konkurrensen, säger Matz Widerström, sjukhuschef i Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista