LUND

Akutbilarna i Lund avvecklas i förtid

Från och med i onsdags följer inte längre några läkarbilar med ut på större ambulanslarm i Lund. Egentligen skulle akutläkarbilarna avvecklas först vid årsskiftet, men personalen har redan nu sökt sig bort från verksamheten.

– I Lund blev det problemet mer akut än på andra ställen, säger Hans Ivarsson, katastrof- och beredskapsöverläkare på Kamber i Region Skåne.

Före sommaren beslutade Region Skåne att från årsskiftet lägga ner akutläkarbilarna. Ledande regionpolitiker betvivlar nyttan med bilarna och väljer istället att lägga resurserna på hembesöksverksamhet.

Och nu avvecklas alltså akutbilarna i förtid i Lund. Fram till årsskiftet kan ambulanspersonalen där rådgöra med läkare i andra akutbilar i regionen, och tanken är att ambulansteamen i Skåne även efter årsskiftet ska kunna rådgöra med en läkare.

– Vi kan se att det blir en förändring som kanske inte är till det bättre även om det inte gäller det akuta omhändertagandet, säger Hans Ivarsson som tror att akutvården kommer att fungera säkert även efter att läkarbilarna försvunnit.

Enligt Hans Ivarsson klarar ambulanspersonalen mycket väl händelser, där patienten snabbt måste komma till sjukhus. Läkarbilarna har istället gjort sin största nytta i de fall där det inte handlat om extrem tidspress, där läkaren kunnat avgöra om behandling kunnat ske i hemmet eller direkt fört patienten till rätt vårdnivå.

Därför befarar Hans Ivarsson att avvecklingen av läkarbilarna kan leda till att fler patienter i onödan förs till de redan hårt ansträngda akutmottagningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista