MALMÖ

Malmö överklagar kameraförbudet

Malmö kommun förebereder nu ett överklagande av Datainspektionens beslut om att övervakningskamerorna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium strider mot personuppgiftslagen.

– Vi måste ha en tydlighet i regelverket och kunna lägga fram våra argument varför vi vill kameraövervaka, säger Agneta Eriksson (s), kommunalråd i Malmö.

Kommnuen hoppas genom sitt överklagande att Datainspektionen ska förtydliga sin tolkning av personuppgiftslagen.

Malmö stad vill använda kamerorna i brottsförebyggande syfte, men tolkar Datainspektionens beslut som att de bara får användas om det redan inträffat allvarliga incidenter på en skola.

Det finns också oklarheter om i vilka utrymmen det är okej att sätta upp övervakningskameror. Agneta Eriksson menar att kamerorna har varit till stor hjälp för att skapa trygghet i de stora skollokalerna, där egentligen vem som helst kan kliva in.

– Det förebyggande arbetet var mycket svårare tidigare, det finns också en stark lagstiftning för vilket ansvar man har att se till att elever och personal inte utsätts för kränkande behandling, säger Agneta Eriksson.

Malmö stad har redan börjat diskutera överklagandet med andra kommuner där datainspektionen satt stopp för kameraövervakningen, och diskussionerna kommer att fortsätta.

– Vi kommer nog att göra gemensam sak med de andra kommunerna för att få frågan ordentligt prövad, säger Agneta Erikssson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista