Skåne

Skyddsombud kan stoppa tåg

Lokförarna har fått nog efter händelserna i samband med fotbollsderbyt i Malmö i tisdags där en lokförare misshandlades och tåget slogs sönder. Hädanefter kommer de att följa arbetsmiljölagen strikt.

Om tågen överhuvudtaget ska rulla i samband med större evenemang framöver ska det i förväg finnas en riskanalys och en handlingsplan för hur säkerheten ska hanteras.

– Det är flera krav som måste tillgodoses. Det kan vara insatser från polisen, ombord på tågen eller perrongerna. Det kan även krävas fler vagnar så att det inte blir överfulla tåg. Det kan också behövas mer personal på tågen, säger Ulf Clarén som är huvudskyddsombud för lokförarna i sydsverige.

Om inte kraven tillgodoses så kommer skyddsombuden att stoppa tågen. Men det är inte bara vid större evenemang som derbyn eller festivalen som det kan bli stopp. Utan skyddsombuden uppmanar också lokförarna att stoppa tågen om de till exempel är överfulla på grund av vagnsbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista