Skåne

Myndighet hoppas på få blanketter från småhusägare

Snart är det dags för småhusägare att fastighetsdeklarera. Men många skickar in blanketten till skatteverket helt i onödan. Det är bara om man gjort några ändringar som blanketten ska skickas in.

Gunnar Magnusson, som är rättslig specialist på Skatteverket i södra regionen, hoppas på låg deklarationsskörd i år.

- Många tyckte att det var bäst att skriva under och skicka in, men man behöver inte det heller, säger Gunnar Magnusson.

Årets deklarationblanket är enligt skatteverket av betydligt enklare utformning än tidigare år. Svårbegripliga fält har tagits bort, samma sak gäller uppgifter som inte har någon större påverkan på taxeringsvärdet.

Skatteverket skickar alltså ut en blankett som husägaren tittar igenom för att kontrollera att uppgifterna stämmer. Om allt är i sin ordning behövs inga vidare insatser från husägaren. Godkännandet behöver inte ens anmälas till skatteverket.

Gunnar Magnusson räknar med att 96 procent av alla småhusägare i Skåne som får blanketten inte ska behöva skicka tillbaka den. Men trots detta brukar över hälften agera just så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista