Öresund

Färre svenskar får jobb i Danmark

För första gången sedan Öresundsbron öppnade minskar nu antalet svenskar som får jobb i Danmark. Det visar en sammanställning som Öresundsinstitutet gjort.

Siffrorna från tredje kvartalet visar en minskning med 25 procent från samma tid förra året.

– Arbetsmarknaden kyls av i snabb takt nu och arbetsgivarna blir försiktiga med att anställa och jämfört med tidigare är detta en ganska snabb inbromsning, säger Anders Olshov, chef för Öresundsinstitutet.

Sedan Öresundsbron öppnade för drygt åtta år sedan har antalet svenskar som fått jobb i Danmark ökat för varje år. Men nu har trenden för första gången brutits. Därför sänker nu Öresundsinstitutet sin prognos för hur många svenskar som kommer få jobb i Danmark under 2008. Det kommer bli 17 procent färre än vad man först räknade med.

Nästa år ser ännu mörkare ut. Nästa år ser ännu mörkare ut 2 500 svenskar kommer 2009 att få jobb i Danmark, vilket kan jämföras med 6 700 för 2007.

– Vi har gått från ett läge där arbetsgivarna letade efter arbetskraft och hade svårt att få tag på folk till nu där arbetsgivarna i danska företag rationaliserar och gör sig av med folk istället, säger Anders Olshov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista