Bergsstaten har tidigare sagt nej till sökningarna efter alunskiffer.
ÖSTERLEN

Alunletare överklagar till kammarrätten

Företaget Oelen Development AB i Gärsnäs är fortfarande intresserade av att leta efter alunskiffer på Österlen. I början av september blev det avslag i länsrätten. Nu överklagar man det beslutet vidare till kammarrätten.


Företaget Oelen Development ägdes tidigare av paret Erik Söndergaard och Bettina Persson på Gärsnäs slott men är numera sålt till det kanadensiska bolaget Running Fox Resourses Corporation.

Därför borde Bergsstatens argument att företaget saknade både pengar och kompetens att leta mineraler, vara undanröjda. Det hoppades ägarna inför beslutet i länsrätten för drygt en månad sedan.

Men länsrätten menade att den inte kunde ta hänsyn till sånt som hänt efter det första beslutet hos bergsstaten och den hade att reda ut om bergsstaten fattat rätt beslut med de förhållande som rådde när beslutet togs.

I bakgrunden finns Shell som sökt om tillstånd att få leta efter gas på samma område. Men deras ansökan kan inte behandlas för den första är avgjord enligt minerallagens turordningsregler.

Men nu överklagar Oelen Development alltså länsrättens dom till kammarrätten.

Erik Söndergaard menar i överklagandet att Oelen Developmentborde ha första tjing på att leta mineraler på det aktuella området sydväst om Gärsnäs.

Dels för att deras ansökan kom in först, dels för att de numera har ekonomi och mineralkompetens som borde räcka för ett tillstånd att, skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".