LUND

320 tjänster förvinner från Sony Ericsson

Sony Ericsson varslar nu 230 personer i Lund och 90 i Hässleholm. Det som en del av ett globalt sparpaket där totalt 2 000 personer kommer att sägas upp. Det betyder bland annat att företaget helt lämnar Hässleholm.

Förutom de 230 som sägs upp i Lund kommer besparingar på sikt också att drabba konsulter till företaget.

– Nu inleds lokala förhandlingar med fack och anställda om vilka som berörs av varslen, säger Gustaf Brusewitz, informationsansvarig på Sony Ericsson i Norden.

Redan efter förra kvartalsrapporten i juli lät Sony Ericsson, med nästan 12 000 anställda globalt, meddela att totalt 2 000 tjänster och konsulter ska bort. Det för att anpassa sig till förändringar på marknaden och den hårda konkurrens som råder mellan tillverkarna av mobiltelefoner.

Hur mycket pengar man kommer att spara just på uppsägningarna i Lund och Hässleholm kan Gustaf Brusewitz inte svara på idag.

– Minskningen av 2 000 anställda, både konsulter och anställda syftar till att spara 300 miljoner euro under ett år, säger han.

Sedan sparpaketet lades fram i juli har lågkonjunkturen ryckt allt närmare men Gustaf Brusewitz uppskattar att de varsel som nu lagts kommer att räcka.

– Så som vi ser förutsättningarna ser vi att de varsel vi lade i fredags räcker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista