Skåne

Region Skåne lever inte upp till vårdgarantin

Region Skåne har svårare än någonsin att leva upp till vårdgarantin. Fortfarande tycker skåningarna att det är svårt att komma fram till vårdcentralerna. Det visar den årliga jämförelse som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting gjort.

– Det är ett område där vi kan bli bättre, säger Ann-Christin Andersson, medicinsk rådgivare i Region Skåne.

Vårdgarantin uppfylls fortfarande inte på långa vägar. I den jämförelse som presenterades idag är det dåligt betyg för Skåne, som hamnar nästan i botten vad det gäller hur lätt skåningarna upplever att det är att komma fram till vårdcentralerna på telefon.

Endast 55 procent anser det vara lätt medan till exempel Halland i topp får 80 procent positiva svar. Men den upplevda tillgängligheten kan skilja sig från verkligheten. I alla fall visar faktiska mätningar från mars i år att antalet besvarade samtal har ökat betydligt jämfört med året före.

Rekordmånga, 19 695 personer, hade i augusti i år  väntat mer än 90 dagar på att få komma till en specialist. Det här är den högsta siffran sedan Region Skåne började mäta väntetiderna för ungefär två och ett halvt år sedan. Flest väntande hade ortoped- och ögonmottagningarna.

– En del kan förklaras med vårdkonflikten i våras. Det hälsoval som vi ska gå in i under nästa år hoppas vi också ska förbättra tillgängligheten för våra patienter, säger Ann-Christin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista