Dyrare att åka kollektivt i Skåne

Skånetrafiken har nu presenterat sitt förslag till höjningar av taxorna inom kollektivtrafiken. Störst ökning, 20 procent, blir det på de kortaste resorna, medan månadskorten bara höjs marginellt.
Den första oktober blir det dyrare att åka kollektivt och många åker ju på det så kallade Skånekortet där man reser överallt inom Skåne med tåg och buss. Höjningen stannar vid fyrtio kronor. Priset blir alltså 890 kronor i månaden enligt det förslag som ska beslutas i kollektivtrafiknämnden på måndag. Malmökortet höjs med 20 kronor till 370 kronor och övriga enzonskort som till exempel det i Kristianstad höjs också till 270 kronor. Korten i Lund och Helsingborg berörs inte av det här förslaget eftersom det inte är Skånetrafiken som ansvarar för trafiken där. Inte heller Öresundstrafiken, med tåg över bron berörs av höjningarna. Störst höjning på korta resor Den som åker stadsbuss i Malmö och betalar kontant, reser i en zon får betala två kronor mer per resa i höst. Höjningen i Malmö och i hela Skåne, för dem som åker en zon, blir från tio till tolv kronor. Åker man två zoner höjs priset från 16 till 18 kronor och tre zoner från 24 till 26. Dyraste kontantbiljetten blir 84 kronor. Ger stora inkomster Höjningen av taxorna ger Skånetrafiken ett stort inkomsttillskott eftersom resandet med kollektivtrafik har ökat. Totalt ger höjningarna nya inkomster på 40 miljoner på ett år. Samstämmighet kring höjningen Alla partier är i stort sett överens. Moderaten Lars-Ingvar Ljungman bekräftar. - Vi hade höjt taxan om vi varit kvar i majoritet. Och nye ordföranden i kollektivtrafiknämnden, socialdemokraten Bo Nilsson, säger till P4 Radio Malmöhus att de skånska biljettpriset efter höjningen ändå hamnar bland de billigaste i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".