Transporter av anhållna stjäl tid från utredningar

Både polisen och tullen har ont om resurser ändå tvingas tullare och poliser att köra länet runt med anhållna och häktade till och från förhandlingar.
Det gör att det blir svårare att hinna med de ordinarie arbetsuppgifterna som att utreda brott och stoppa smugglare vid gränsen. Många och långa transporter Jan Hedlund är ställföreträdande gränschef vid tullverket i Skåne. Från sitt arbetsrum kan han blicka ut över hamnen och färjeinloppet i Helsingborg. Förra året anhölls 360 personer i Skåne för att ha försökt smuggla in varor i landet vilket blir nästan en om dagen. Till och med april i år har 126 personer anhållits. Det innebär många och inte sällan långa transporter mellan domstolsförhandlingar och häkten. - Ja, det är rätt vanligt. Det är inte så att det kommer en varje dag, men det kan ju vara tre personer som är anhållna i samma ärende och de placeras ju kanske inte på samma ställe. Det innebär att sex tjänstemän då måste transportera dessa personer. Det för med sig den konsekvensen att vi inte har samma resurser att göra nya beslag, säger Jan Hedlund, ställföreträdande gränschef vid Tullverket i Skåne. Utebliven gränskontroll på helger På helgerna kan de här transporterna innebära att tullarna inte gör några kontroller vid gränsen. Frågan har nu hamnat på justitieministerns bord. Det är centerns riksdagsledamot Johan Linander från Lund som reagerat på att tullare och poliser agerar chaufförer istället för att stoppa smugglare och utreda brott och han hoppas att man skall hitta en lösning så fort det bara går. - För varje dag som de här polis- och tullresurserna går åt till att skjutsa folk istället för att stoppa smugglingen över gränserna, narkotika, människohandel och annat, så är det ju en dag för mycket, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".