SKÅNE

Obemannade mackar länsas på bensin

Många bensinstationer som är obemannade på natten har den senaste tiden drabbats av att deras pumparna manipuleras elektroniskt och sedan länsas på bensin. Stölderna är vanligast i Skåne.

Mackägare i Skåne nu uppmanas att stänga av pumparna nattetid. Hittills har ett 30-tal mackar i Skåne slutat sälja bensin nattetid.

– Det är tråkigt men vad ska de göra. De som säljer bensinen måste få sina pengar också, tycker bilägaren Mikael Kalner i Malmö.

Genom att elektroniskt manipulera bensinpumpar har bränsle för stora belopp kunnat stjälas från skånska mackar den senaste tiden. Bara under en helg i mitten av augusti drabbades fem bensinstationer i Skåne. Vid en av dem stals bensin till ett värde av 47 000 kronor.

Den enskilde mackägaren får stå för stora delar av kostnaden. Därför tycker Robert Dimmlich, säkerhetsansvarig på bransch och arbetsgivarorganisationen Svensk Bensinhandel att obevakade pumpar stängs av under natten.

– Det är en stark och omfattande åtgärd som många medlemmar är tvungna att vidta därför att de ekonomiskt inte kan låta stationerna vara öppna när de har blivit utsatta för stöld, säger Robert Dimmlich.

De drabbade mackägare nyheterna har pratat vill inte svara på några frågor om bensinstölderna. Men en säger att det är fel om han ska stänga ner sin försäljning, och förlora kunder och intäkter nattetid bara för att det finns tjuvar där ute. Det förstår Robert Dimlish och ställer sina förhoppningar till ny, mer svårforcerad teknik men den kan dröja.

--Teoretiskt går det att lösa problemet direkt men det handlar om pengar och investeringsvilja, säger Robert Dimmlich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista