Skåne

Alltfler bostadsrätter på exekutiv auktion

Allt fler i Skåne som äger villor och bostadsrätter klarar inte av att betala sina lån. Följden är att dubbelt så många bostäder nu säljs av kronofogden på exekutiv auktion jämfört med i fjol.

Ökningen gäller inte bara storstäderna utan också i mindre orter som Sjöbo, Simrishamn, Skurup och Tomelilla.

De exekutiva auktionerna har ökat dramatiskt sedan ifjol då 170 bostadsrätter i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län såldes på kronofogdens auktioner.

Bara under första halvåret i år såldes 190 bostadsrättslägenheter inom samma geografiska område, mer än en fördubbling sedan i fjol.

– Men den stora ökningen beror inte i första hand på finansoron som de förändrade utmätningsreglerna som trädde i kraft den 1 januari 2008. Tidigare fanns det två tillgångsundersökningar, begränsade och fullständiga. Från årsskiftet är alla fullständiga. Det innebär att vi förutom lönen även tittar på bostadsrättsinnehav, säger Sven Mårtensson teamledare för kronofogdens försäljningsteam i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista