Kristianstad

Ingen större ändring av domar efter skott i Kristianstad

På tisdagen föll domen i hovrätten mot två av dem som var med då en 20-åring sköts ned på Gamlegården i Kristianstad i fjol. Det blev inga stora ändringar från tingsrättens dom.

Det var i december i fjol som dom två åtalade tillsammans med skytten och två kvinnor lockade ut 20-åringen till Gamlegården. Bakgrunden var att straffa 20 åringen för att han tagit hundar som tillhörde två av de inblandades familj.

Den då 17-åriga skytten sköt 20-åringen med ett skott i huvudet och ett i magen. I tingsrätten dömdes han för mordförsök och grovt vapenbrott till 20 månaders sluten ungdomsvård. Det är en dom som inte överklagats.

Samtidigt dömdes dom två andra inblandade männen, då 20 och 23 år gamla, till två års fängelse för grovt vapenbrott och medhjälp till kroppsskada, respektive åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Men deras domar överklagades alltså till hovrätten, både av åklagaren och dem själva.  De åtalade ville bland annat att straffet skulle ändras från fängelse till ett ickefrihetsberövande straff.

Åklagaren ville i sin tur att båda skulle dömas till försök till mord och längre fängelsestraff. Och att den numera 21 åriga mannen även skulle dömas för olaga hot.

På tisdagen föll domen i hovrätten, och det blev inga stora ändringar från tingsrätten. 21-åringen döms nu till ett års fängelse i stället för åtta månader och den nu 24-åringa mannens påföljd på två års fängelse kvarstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista