Sjöbo

Boende utmed väg 13 protesterar mot planerad hamnutbyggnad i Ystad

Godstrafiken på vägarna till och från Ystad skulle öka markant om hamnen byggs ut, något Ystads kommun har ansökt om. Utbyggnadsplanerna oroar många som bor vid och kör på väg 13.

Väg 13 är den kortaste vägen från Ystad och uppåt i landet, via Sjöbo och Hörby men trots att vägen är smal och krokig finns inga planer på att bredda vägen om lastbilstrafiken ökar.

– Den är inte bra när det blir mycket lastbilstrafik eftersom den är så krokig och smal och det finns ingen chans att köra om, säger Jan Andersson bor i Sjöbo och kör mot Ystad flera gånger i veckan.

Det är knappt att de många lastbilar som passerar Assmåsa ryms i körfältet på väg 13 strax söder om Sjöbo. Här som på stora delar av sträckan är vägen smal och kurvorna skarpa, något som dubbla heldragna linjer visar.

Enligt Vägverkets hamnutredning från 2005 kör ungefär var fjärde lastbil till och från Ystads hamn på väg 13, motsvarande nästan 40 000 lastbilar om året.

Trots det finns idag bara ett identifierat problem som Vägverket vill åtgärda, och det är backarna vid just Assmåsa. Till mer än så räcker inte pengarna

– Ska man bredda hela vägen till 7-8 meter handlar det om väldigt stora investeringar, säger Rune Mårtensson på Vägverket Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista