LUND

Lund vill ha mer hemlagad mat på sina äldreboenden

De skånska kommunerna väljer olika väg när det gäller maten till de äldre. Medan många kommuner levererar kyld mat från ett centralkök vill nu Lunds kommun att mer mat ska lagas på plats på äldreboendena.

Politikerna har nyligen gett vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda om man kan förbättra maten på det här sättet.

På Björkbacken i Dalby lagar man redan i dag en del av maten på avdelningarna.

– Här har du potatisarna som kokar, de är förkokta och ska koka tre minuter till, visar en av de anställda på Björkbacken.

Sedan vårdföretaget Carema tog över Björkbacken första september kommer köttet eller fisken kyld och vaakumförpackat till Björkbacken medan potatisen, riset och efterrätten tillagas på plats.

Tidigare har Björkbacken fått sin mat levererad varm varje dag, från Södra Sandby. Men maten stod ofta i behållare i flera timmar innan den serverades

– Nu känner de matoset och ser när vi tillreder maten, innan kom det i kantiner och serverades. Nu är det mer hemtrevligt, säger Ulf Lineau kock och undersköterska på Björkbacken.

– Vi brukar få god mat. Jag gillar allt men jag klagar inte på maten, säger Signe Ekvall som bor på Björkbacken.

Så här kan det bli på fler äldreboenden i Lund i framtiden. Nu vill man satsa en del av de 30 miljoner som kommunen tjänar per år på att privatisera äldreomsorgen till att förbättra maten.

– Många har blivit missnöjda med den mat vi serverar på våra äldreboenden. Det har sjunkit rätt markant och vi måste titta på hur vi kan göra folk mer nöjda med den mat vi serverar, säger Lars Johansson (m), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista