LUND

Hematologen först ut när universitetssjukhus samordnas

Förra året fick hematologen på Universitetssjukhuset i Lund en extra vårdavdelning med åtta platser för patienter med blodsjukdomar. Nu föreslår divisionsledningen att avdelningen läggs ner.

Det är den första delen i det förslag till hur vården vid universitetssjukhusen i Malmö och Lund kan samordnas.

– Vår förhoppning är att den här typen av samverkan ska göra att man kan utnyttja resurserna mer effektivt och täcka upp för en del av problemen med överbeläggningar, säger Lars-Torsten Larsson, divisionschef vid Universitetssjukhuset i Lund.

På torsdagen lade sjukhuscheferna för universitetssjukhusen i Lund och Malmö fram ett förslag på hur sjukhusens verksamheter kan samordnas. Ett av samordningsområdena är just vården av patienter med blodsjukdomar, alltså hematologin, som Lund kommer att få huvudansvar för om förslaget går igenom. Hematologen i Malmö ska finnas kvar, men arbetet ska styras från Lund.

Den extra vårdavdelningen på hematologen i Lund kom till för att kunna möta det växlande behovet som finns för behandling av blodsjukdomar, en verksamhet med mycket akutvård. Men sjukhuset har inte lyckats rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor till hematologen och extraavdelningen har därför bara kunnat hållas öppen ibland.

Trots det har avdelningen medfört ett underskott på åtta miljoner om året, och med en pressad budget blir det omöjligt att hålla öppet i längden. Exakt när avdelningen stängs ner är ännu inte bestämt, men när det blir aktuellt kan Lund samordna med Malmö även om det stora samordningsprojektet ännu inte har sjösatts

– Det finns inget som hindrar att vi kan samarbeta med specialpersonal långt tidigare, säger Lars-Torsten Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista