Varslen ökade i september

875 personer varslas om uppsägning i Skåne i september. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma månad förra året. Men enligt Eva-Lena Grane, chef för arbetsförmedlingen i Malmö, är det inte så dramatiskt som det låter.

– Varslen har ökat, men inte lika mycket i Skåne som i resten av landet, säger Eva-Lena Grane.

Varslen i Sverige ökar nu dramatiskt och i september varslades 8000 personer och bara under den första veckan i oktober så varslades 6 200. I Skåne ser det bättre än i resten av landet. Det beror på att Köpenhamn suger upp många arbetssökande och på att arbetsmarknaden i Skåne har varit extremt god de sista åren.

Eva-Lena Grane på arbetsförmedlingen märker nu att arbetsgivarna nu är mer avvaktande och skjuter upp att komma på de rekryteringsträffar som ordnas varje fredag i Malmö. För Anna Ericsson som står i den långa, ringlande kön av arbetslösa som ska presentera sig för de företag som har dykt upp på arbetsförmedlingens rekryteringsträff idag så lägger varslen ytterligare sten på börda.

– Vi är som en slags brickor som man spelar med, säger Anna Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista