Ystad

Äldre väljer kyld mat trots valmöjlighet

Diskussionen kring maten till äldre pågår i Skåne. Kommunerna väljer att göra på olika sätt. I Ystad kan de äldre som får hemtjänst själva välja om de vill ha kyld eller varm mat.

- Du får nylagad och dagsfärsk mat. Även när vi drar av locket kan de äldre känna doften, säger Birgit Mårtensson som jobbar inom hemtjänsten i Ystad.

Birgit Mårtensson och kollegan Åsa Arnek hämtar den varma maten på äldreboendet Bellevuehemmet och kör sedan ut den till de som vill ha.

I fredags berättade vi att Lund vill satsa pengar på att de som bor på äldreboenden ska få en del av maten lagad på avdelningen, men de äldre som har rätt till hemtjänst får kyld mat i de allra flesta delarna i kommunen.

I Ystad vill man att de äldre som har hemtjänst själva ska kunna välja.

- Varm mat är naturligtvis uppskattat av många, man kan äta den varm. Men den kylda maten har mer att välja på och man kan äta när man vill, säger Karin Olsson-Lindström, folkpartist och ordförande i socialnämnden i Ystad.

Men trots tidigare klagomål på den kylda maten så är det bara ett 20-tal av 120 har bytt till den varma. I Birgit Mårtenssons grupp är det bara fyra som vill ha varm mat.

- Den kylda maten är någon krona billigare och när det gäller äldre så handlar det mycket om pengar.

Karin Olsson- Lindström tror inte att priset har varit helt avgörande.

- Det kan vara så att man var nöjd med den kylda mat man hade innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista