Malmö

Föreställning belyser kvinnovåld

På lördageftermiddagen intar 100 kvinnor målade som misshandlade Gustav Adolfs Torg i Malmö. Där utför de en aktion för att belysa problemet med kvinnomisshandel.

- Misshandel berör alla, det är bra att det kommer upp och att man vågar prata om det, säger Lena Kronberg som är en av dem 100 frivilliga kvinnorna i aktionen.

Kvinnorna har olika ursprung och bakgrund och drar till sig uppmärksamheten genom att tåga in på torget och stå helt stilla och tysta i 20 minuter. De bär alla ett ärr eller en skada av någon annan kvinna, som i verkligheten har blivit misshandlad.

Förra året anmäldes omkring 26 900 fall av kvinnomisshandel och nu vill Lilith Performance Studio i Malmö belysa problemet.

- Jag hoppas självklart att vi ska beröra någon och vad man än gör så blir någon alltid upprörd, säger Elin Lundgren som håller i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista