Höjda p-böter ska ge klirr i kassan

Tekniska nämnden i Helsingborg vill att felparkeringsavgifterna i Helsingborg ska höjas kraftigt. På det sättet ska nämnden få in en del av de fem miljoner kronor som ska sparas in i år.
– Det är lätt att motivera en höjning av p-böter eftersom vi inte höjt dem sedan 1990. Och jämfört med andra städer i Sverige så har Helsingborg väldigt låga böter, säger Inger Nilsson (s), ordförande i tekniska nämnden. Den som parkerat vid stoppförbud kan få betala 700 kronor i stället för dagens 500. Och den som parkerat i parkeringsruta utan giltig biljett kan upptäcka en p-bot under vindrutetorkaren på 250 kronor i stället för 175. Enligt Inger Nilsson kan de höjda parkeringsböterna ge kommunen tre miljoner kronor. Tekniska nämnden hoppas också kunna spara pengar genom att sänka kostnaderna för skolskjutsar, och genom att ha färre julgranar på stan i jul. Men det största tillskottet till nämndens plånbok kommer ändå från höjda parkeringsböter. – För det mesta drabbar besparingar de som har det sämst, men här drabbar det dem som parkerar fel och inte lyder trafikreglerna, säger Inger Nilsson.
Louise Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".