SKÅNE

Regionen vill avskaffa kostbidrag till glutenallergiker

Vuxna skåningar som inte tål gluten blir från och med årsskiftet av med sitt kostbidrag på knappt 300 kronor i månaden.

Det beslutet väntas Region Skåne fatta i det budgetarbete som just nu pågår inför nästa år.

– Mjölet kostar ungefär 25 kronor kilot och pastan runt 50 kronor kilot, säger Carina Enström i Södra Sandby, ordförande i Lundabygdens Celiakiförening.

Glutenfria varor är dyrare än vanliga produkter och därför har de vuxna glutenintoleranta i Skåne under många år fått runt 270 kronor i månaden i bidrag. Men nu har frågan utretts, och inför det kommande budgetarbetet i Region Skåne finns det ett förslag om att avskaffa bidraget till de runt 3 000 vuxna glutenintoleranta i Skåne.

På så sätt skulle regionen årligen spara 10 miljoner kronor. Bidragen till glutenintoleranta under 20 år berörs inte. Bidragsstoppet motiveras med att andra med andra kostintoleranser inte får något bidrag, och att många andra landsting inte har den här formen av stöd.

– Det finns inga förändringar som är lätta men den här tycker jag att man kan göra med tanke på att det rör sig om vuxna människor. Kosten är visserligen dyrare men jag tror att man klarar det, säger Anders Åkesson (mp), regionråd.

Men glutenintoleranta Carina Enström menar att det här kommer att få stora konsekvenser för de drabbade.

– Bröd är vår medicin, det kommer säkert göra att många slarvar. Effekten blir att de kommer bli dåliga och det förlorar sjukvården på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista