Bakteriespridning motverkas

Nu vidtar dom skånska sjukhusen försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot antibiotika-resistenta bakterier så kallade MRSA.
- Alla patienter som har vårdats på sjukhus i Stockholm betraktas nu som riskpatienter, säger Håkan Ringberg som är biträdande smittskyddsläkare i Skåne. I Stockholm har man stora problem just nu med resistenta bakterier, och för att inte de problemen ska spridas tar man nu till dessa säkerhetsåtgärder. Åtgärderna innebär bland annat att om en patient kommer från ett sjukhus i Stockholm till ett sjukhus i Skåne, ska det göra kontrollodlingar av bakterier från patienten för att man ska upptäcka om det finns så kallade MRSA. Och innan odlingarna är klara ska patienten vårdas på en isolerad avdelning i mellan tre och sex dagar. Hur länge restriktionerna ska gälla är oklart, men beror helt och hållet på hur utvecklingen ser ut på sjukhusen i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".