Skåne

Nu ska kvinnor kallas till utlokaliserad mammografi

Region Skåne tittar just nu på vilka kvinnor som ska få komma till Kristianstad för att få mammografiundersökning när 2 300 undersökningar under vintern flyttas från Umas i Malmö till CSK i Kristianstad.

Det kan bli kvinnor från hela Skåne, inte bara från Malmö. En grupp med samordnare och regionöverläkaren ska komma fram till vilka kriterier som ska gälla när kvinnorna väljs ut.

– Vi ska titta på alla i Region Skåne för att se hur prioriteringsordningen ska göras och hur kösituationen ser ut, säger Carin Rolf som samordnar tillgängligheten för bland annat röntgen i Region Skåne.

Nästa år ska all mammografi i Skåne samlas i en organisation och läggas ut på entreprenad.

I början av oktober tog vårdproduktionsberedningen i Region Skåne beslut att flytta 2300 mammografiundersökningar från Universitetssjukhuset Mas i Malmö till Centralsjukhuset i Kristianstad. Detta eftersom Mas ändå inte skulle hinna med att göra undersökningarna.

På flera olika håll i Skåne är det kvinnor som står i tur för mammografiscreening.

Nu har arbetet med att välja ut vilka kvinnor som ska kallas börjat. Och gruppen tittar på köerna i hela Skåne och ska komma fram till vissa kriterier som kvinnorna ska väljas utifrån.

Region Skåne diskuterar också hur kvinnorna ska informeras om ett erbjudande om mammografiscreening som kanske inte blir på hemorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".