Skåne

Lomma bäst bland gymnasierna i Skåne

Lomma är den kommun i Skåne som hamnar högst när Sveriges kommuner och landsting för första gången jämfört gymnasieutbildningen i landet. Men även Ystad, Simrishamn och Lund hamnar högt.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har utgått ifrån var ungdomarna är folkbokförda och sedan tittat på hur många som klarar gymnasiet inom tre år, hur många som blev behöriga till högskolan, deras betyg och hur många som blev av med studiebidraget på grund av hög frånvaro.

Sedan har man tittat på hur det gått för ungdomarna efter att de slutat skolan och tagit fram siffror på hur många som börjat studera eller arbeta. För att få ett mått på deras demokratiska deltagande har man också tagit fram siffror på hur många av förstagångsväljarna i kommunen som röstade i senaste kommunalvalet 2006.

När allt det här jämförs hamnar Lomma högst i Skåne och på femte plats i hela landet. Tittar man bara på hur många som klarar gymnasiet på tre år, högskolebehörigheten och betygen är det Ystad, Lomma, Simrishamn och Lund som är bäst och även bland de bästa i landet.

En av de kommuner som återkommande hamnar lågt i mätningen är Bjuv där knappt 31 procent gick vidare till högskolan tre år efter gymnasiet och där betygssnittet är lågt. I Malmö klarar bara drygt 57 procent av gymnasiet på tre år. Östra Göinge hamnar påfallande lågt när det gäller betygen.

I SKL:s rapport kan man bara jämföra kommuner, men i december kommer SKL även att offentliggöra jämförelser mellan olika skolor. Enligt SKL kan skillnaderna mellan dem vara väl så stora som mellan kommunerna.

mailto:anna.bubenko@sr.se

Länk till rapporten:

http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39320_1.pdf


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista