Ratiofpharm vann patentstid om Losec

Det tyska läkemedelsföretaget Ratiopharm som har sitt svenska dotterbolag i Helsingborg har vunnit första delen i en patentstrid mot läkemedelsjätten Astra Zeneca.
Striden gäller rätten att sälja en billig kopia av magsårsmedicinen Losec som nu tills vidare får säljas i Sverige. - Det betyder ju att landstingen som är de som bestämmer om vilka läkemedel som skall rekommenderas i landet kommer att få ett större förtroende för att ta in vår produkt och troligen kommer den att finnas kvar på marknaden efter den här domen, säger Anders Jungbeck, VD på Ratiopharm. Med er Losec-kopia så har ni lyckats sänka priset? - Vi sänkte priset med cirka 40 procent när vi introducerade den och som en direkt följd på den så följde Astra Zenica efter. Konkurrensen pressar priset Därmed blev också magmedicinen Losec billigare och nu pressar konkurrensen priserna ytterligare. Astra Zenica har hittills sålt originalpreparatet för omkring 400 miljoner om året bara i Sverige. Astra Zenica väntas överklaga Domen i Stockholms tingsrätt är dock bara i första fasen. Astra Zenica ger inte upp sin guldkalv och väntas överklaga. Patentet för den verksamma substansen i Losec har gått ut men inte patentet för tillverkningsmetoden hävdar läkemedelsjätten. - Ja, det är ju det som vi diskuterar, att den produkten som vi har anser vi inte att vi gör intrång i deras patent och det är det som tingsrätten också säger att vi troligen inte gör men självklart kommer Astra Zenica att överklaga den här domen till hovrätten så att fortsättning följer naturligtvis. Är det då rimligt att ni kopierar och tjänar pengar på ett läkemedel som ett annat företag har lagt ner åtskilliga miljoner på att utveckla? - Ja, man har ju som originalföretag fått ett patentskydd på mellan 20-25 år och i dagsläget så är framtagningstiden för de här produkterna nere på cirka 7-8 år och sedan har man den andra tiden på sig att hämta hem vinsterna. Så att vi ser oss lite grand som en stafettlöpare som tar över när patentet har gått ut och tillhandahåller kostnadseffektiva läkemedel. Astra Zeneca driver sammanlagt ett 50-tal rättsliga processer i olika delar av världen om intrång i patentet för Losec.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".