Skåne

Skatteverket nedringt efter höjd hustaxering

I dagarna har alla husägare i Skåne fått ut sina nya taxeringsbesked. Det handlar om rejäla höjningar av taxeringsvärdena. I Skåne har de ökat med i snitt 40 procent.

Skattverket blir nu nedringt av husägare som har frågor kring höjningarna.

– De undrar om fördelningen mellan tomtmark och byggnad. Det är tomtvärdetabeller som styr detta, säger Torsten Palm, handläggare på Skatteverket.

Det är i Trelleborgs kommun som taxeringsvärdena har höjts mest sedan förra taxeringen 2006, där har husen i snitt taxerats upp med 55 procent. Tätt efter kommer Ängelholms kommun med 54 procent och Båstads kommun med en höjning på 53 procent.

Minst har taxeringsvärdena gått upp i Östra Göinge där är höjningen i snitt 20 procent och därefter kommer Osby kommun där höjningen i snitt är 26 procent.

Det är många som ringer och undrar över höjningarna till skatteverket, men det är inte mycket man kan göra för att påverka värdet.

– Man kan det egentligen bara om det är säregna förhållanden på fastigheten, om man har byggnadsskador eller om det bullrar mycket där den ligger, säger Torsten Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista