Lund

Lund utsedd till årets bästa skolkommun

Lund är Sveriges bästa skolkommun 2008. Det visar Lärarförbundets årliga ranking. Men undersökningen bygger främst på statistik från förra året, och kritiker menar att resultatet av den direkta skolpengen kommer visa sig först nästa år.

– Det är jättetrevligt, men 45 tjänster har försvunnit sedan i våras, så vi är rädda för en försämring, Gunilla Wretström, representant för föräldrasammanslutningen Skoluppropet.

Det är andra gången på fyra år som Lund hamnar i topp i Lärarförbundets undersökning, som bland annat jämför resurser till skolan, lärartäthet, andel behöriga lärare och elevernas resultat, siffror som alltså till stora delar är från 2007.

– Det är en viktig utmärkelse som betyder mycket för kommunen och alla medarbetare, säger kommunalrådet i Lund Tove Klette (fp).

Vid årsskiftet gjordes en stor förändring i hur pengarna fördelas till skolorna i Lund. Det var den styrande borgerliga majoriteten som under protester valde att införa en direkt skolpeng, och det ledde till att vissa skolor främst i Lunds stad fick mindre pengar.

Kritikerna av den direkta skolpengen är inte lika övertygade.

- Det blev så illa som vi befarade. Vi ser att kommunen tenderar att styra resurserna inte dit behovet är störst, säger Anders Almgren (s), oppositionsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista