Banverkets personal arbetar vid ett av de stående tågen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
TÅGSTOPPET

Runt 500 passagerare satt fast ute på spåret i flera timmar

Runt 500 tågpassagerare blev sittande ute på spåren i flera timmar när tågtrafiken mellan Malmö och Lund blev stående på torsdagskvällen sedan en kontaktledning rivits ner utanför Hjärup mitt i rusningstid.

Läs också:

Det var vid 17-tiden som ett tåg rev ner en kontaktledning och två tåg, ett Pågatåg och ett Öresundståg, blev stående ute på spåren.

Av säkerhetsskäl fick passagerarna inte lämna tågen förrän ledningarna blivit jordade, vilket tog flera timmar. Först vid 21-tiden kunde de sista av de omkring 400-500 passagerarna lämna tågen, enligt Skånetrafikens informatör Ulrika Mebuis. Det är ett av de längsta stoppen i rusningstrafik hittills.

Vid 18-tiden kunde ett av spåren tas i bruk igen, men bara i ungefär en timme. Sedan blev det totalstopp igen.  

Ersättningsbussar sattes in mellan Malmö och Lund, och tågen norrifrån fick vända i Lund och det kan dröja ända till torsdag morgon innan tågtrafiken fungerar som vanligt igen.

– Banverket tror att det kommer att vara totalstopp fram till ungefär kl 24 på onsdagskvällen. Därefter hoppas vi kunna börja använda ett spår igen. Men felet kommer att vara helt åtgärdat först i morgon bitti, tills rusningstrafiken drar igång igen vid 6-tiden, säger informatör Ulrika Mebius.

Trots att flera hundra passagerare blev fast på tågen i flera timmar, och många andra blev försenade, kan inte alla räkna med att få någon ersättning.

Skånetrafikens resegaranti gäller inte i detta fall. Det beror på att tillbudet räknas som force majeure, vilket innebär att det handlar om omständigheter som Skånetrafiken inte kunnat råda över. 

Men eftersom väntan blev så lång för de passagerare som fastnade på tågen, kommer Skånetrafiken att diskutera hur man kan kompensera just dessa.

– Det är inte rimligt att man ska behöva vänta så länge. Därför kommer vi på torsdagen att diskutera med Banverket och andra inblandade hur vi ska kompensera de personer som blev instängda på tågen, säger Skånetrafikens informatör Ulrika Mebius.

Övriga resenärer som blev försenade kan inte att räkna med någon ersättning, enligt Ulrika Mebius.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista