Lund

Capio tar över mammografin i Skåne

Företaget Capio har vunnit Region Skånes upphandling av mammografiundersökningar. De vann för att de erbjöd flest screeningar till lägst pris.

– Kvinnor ska nu få de undersökningar har rätt till. På sikt kommer köerna att bli kortare. Och om en kvinna känner något i sina bröst som inte är normalt ska hon kunna ta kontakt med det centra som Capio ska bygga upp i Lund, säger Liliana Lindström (m), ordförande i Region Skånes avtalsutskott.

Capio ska bygga ett center i Lund, men för övrigt kommer mammografiscreeningen att finnas kvar i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg.

Capio är också bundna till att göra många fler undersökningar. Idag testas 75 000 kvinnor per år och det ska öka till 125 000. Kvinnor ska även börja testas redan från 40 års ålder. Ändå ska notan för mammografin minska med 15 miljoner i Skåne.

Den ekvationen ska lösas genom samordningsvinster och ökad effektivitet. Enligt Liliana Lindström kommer malmökvinnor inte att behöva åka till Kristianstad eller tvärtom, som en regionpolitiker sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista