Eslöv

Sekurit i Eslöv varslar 46

46 personer på företaget Saint-Gobain Sekurit i Eslöv varslas. Det är 25 procent av de anställda i Eslöv. Företaget levererar fordonsglas till bilindustrin, bland annat krisdrabbade Volvo och Saab.

Företaget finns i 46 länder och enligt företagets hemsida är totalt 173 000 personer anställda globalt.

Nu kommer det första varslet i Skåne från en av Volvos underleverantörer, efter Volvos varsel för en dryg vecka sedan.

– Minskad bilförsäljning för Volvo påverkar direkt Sekurits verksamhet i Eslöv. Vi måste anpassa vår bemanning, säger företagets vd Maria Nordberg.

Det var på onsdagseftermiddagen som Sekurits ledning informerade facket om att 46 personer varslas på företaget, och sedan påbörjades informationen till dom anställda på olika skift. Förhandlingarna med facket har inletts, och företagsledningens förhoppning är att dom anställda ska kunna få besked om uppsägningar redan i november.

Att det skulle bli bara varsel, som aldrig leder till uppsägningar, har Maria Nordberg inte så stora förhoppningar om.

– Många biltillverkare tror inte på någon uppgång det närmaste halvåret, men det är många faktorer som spelar in, säger Maria Nordberg.

– Vi fick en chock, vi var inte beredda på antalet som skulle varslas, säger Gabriel Barjosef som är klubbordförande för industrifacket på Sekurit.

Inom fyra månader måste ett besked komma om hur många som måste sägas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".