HELSINGBORG

Inga oväntade följder av stängd nattakut

Det blev inga oväntade konsekvenser när nattakuten i Ängelholm stängdes den 1 oktober. Trots det stiger nu behovet av att bygga om akuten i Helsingborg.

Nattakuten i Ängelholm tog i snitt emot fem patienter per natt och sedan stängningen har tre-fyra av dem tagit sig till Helsingborg.

Det är ungefär lika många som sjukhusledningen i Helsingborg hade räknat med, eftersom man antar att en del nu väntar med sitt akutbesök till nästa dag eller vänder sig till vårdcentralen istället.

Akutmottagningen i Helsingborg har länge varit trångbodd och behovet av att bygga ut den är stort. Under det senaste året har antalet akutpatienter ökat med runt 7 000. Största ökningen kom i våras då en närsjukvårdslinje stängdes i Ängelholm. Då fick Helsingborg ta emot uppemot nio nya patienter per dygn.

Helsingborg har fått ett preliminärt ja till en ombyggnad för 120 miljoner kronor under nästa år. Det formella beslut om utbyggnaden fattas av regionstyrelsen i slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista