SKÅNE

Utrotningshotad fisk i många butiker

I ett stort antal av de större livsmedelskedjorna i Skåne kan kunderna köpa utrotningshotad fisk. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

- Vi har sagt att vi annonserar inte rödlistad fisk, men vi har vissa arter i våra diskar. Kunderna får själv ta ställning till om de vill köpa fisken eller inte, säger Per Tengberg, butikschef på Ica Malmborgs i Malmö.

I samtliga tio undersökta butiker i Malmö och Kristianstad hittades hotad fisk, men antalet arter varierar kraftigt mellan butikerna. Flest rödlistade arter fanns på Ica Maxi i Kristianstad och Ica Malmborgs i Malmö.

I Ica Malmborgs fiskdisk erbjuds bland annat marulk och hälleflundra från Nordatlanten, två arter som enligt Världsnaturfonden hotas av utfiskning. Världsnaturfondens röda lista är tänkt som en hjälp till butiker och konsumenter att handla rätt.

–Rent juridiskt gör ju butikerna inget fel. Men om man vill tänka på miljön bör man tänka efter vad man har i sin butik, säger Inger Näslund, är expert på fiskefrågor på WWF.

–Jag tycker att butikerna borde ta ett större ansvar och inte sälja den rödlistade fisken, säger Siv Nilsson, en kund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista